sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Mahlaa koivusta

Kaadoin eilen muutaman koivun ja huomasin sahatessani, että melkoinen määrä niistä vuotaa nestettä. Muistin, kuinka lapsuudessani isämme valutti pihakoivuista mahlaa. Muutama kysely herra Googlelta ja päätin tänä vuonna kokeilla itsekin mahlan talteenottoa. Mahla virtaa puun juurista oksiin ennen lehtien puhkeamista, joten suotuisa aika mahlan talteenottoon on ennen lehtivihreän ilmestymistä puihin. Koivut, joista mahlaa valutin olivat jo puhjenneet pieneen lehteen, mutta tämä ei näyttänyt vielä vaikuttaneen mahlan tuotantoon.





Porakone, kumiletkua ja astia. Tässä kaikki mitä tarvitset. Valitsin astiaksi Ikean lasipullon, joita meillä on jäänyt tyhjäksi mehuista. Kuminauhan ja palan kelmua varasin mukaan, jotta saan pullon suun suojattua mahdollisista ötököiltä.



Poraa muutaman sentin syvyinen reikä yläviistoon, aseta kumiletku tiiviisti porattuun reikään ja mahla alkaa juosta letkua pitkin astiaan. Mahla on helposti lämmössä pilaantuvaa, joten valitse koivun varjoisa puoli ja mikäli mahdollista, ympäröi astia lumella tai peitä se vaalealla kankaalla. Tänään oli ulkona melkoisen viileää, joten en suojannut pulloani millään. Kylmänä tuntui pysyvän ilmankin.



Muutamassa tunnissa oli puolentoista litran lasipullo yli puolillaan.

Mahlaa pidetään terveellisenä ja jopa sairauksia parantavana nesteenä. Maitiaisnesteestä, joka on 99 prosenttisesti vettä, on ennen uskottu ihmisten saavan talven uupumuksen jäljiltä uutta voimaa.


 Haju ja väri on kuin vedessä, mutta kuvailisin mahlaa kuitenkin jollain tasolla täyteläisemmäksi. Pehmeä ja ehkä hieman paksumpi neste, jossa on pieni makeuden tuntu. Nyt tätä sitten juodaan meillä Soramäessä ja katselleen, josko kroppa ja mieli virkistyy.


Medical Daily- lehti on kertonut kyseisen nesteen poistavan selluliittia, alentavan kolesterolia, edistävän maksan ja munuaisten terveyttä. Kuukauden ajan kahdesti päivässä nautittuna iho pehmenee ja kiinteytyy. Tiedä näistä. Minä nautin mahlani nyt, sillä vain pakastamalla mahla voi säilyä jopa vuoden, jääkaapissa vain muutaman päivän.



Lähde: www.medicaldaily.com




HUOM! Mahlan talteenotto ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kysy lupa maanomistajalta.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti