tiistai 29. tammikuuta 2019

Pää paikalleen

Kävin eilen työkaverini houkuttelemana Pilates Workshopissa. "Pää paikalleen-pään asennon vaikutus kehon lihastasapainoon" kuului puolitoistatuntisen ns. workshopin kuvaus. Meitä oli noin kymmenen eri ikäistä naista.


Joku osallistujista sanoi mielestäni osuvasti: kun sitä on niin vaikea hahmottaa, että missä asennossa se oma pää aina milloinkin on. Jäin oikein miettimään tätä ja kyllä, olen samaa mieltä. Jo perusharjoitus, jonka teimme alussa todisti sen. Pidimme silmiä kiinni ja taivuttelimme päätämme sekä eteen että taakse. Kevyitä nyökkäyksiä kohti rintaa ja taivutuksia toiseen suuntaan. Sitten edelleen silmät kiinni pään palautus keskiasentoon ja silmät auki. Onko pääsi keskellä? Vai onko se kenties kallistuneena taaksepäin, sivulle tai leuka liiaksi edessä?


Itse huomasin tämän puolitoistatuntisen kurssin aikana, että yläselän lihakset ovat melko jumissa. Tämä paljastui jo pelkästään pään taivutuksissa ja asennoissa, joissa päätä ohjattiin oikeaan asentoon;  suoraan linjaan rintakehän ja lantion kanssa. Tämä "pyhä kolminaisuus" eli lantio, rintakehä ja pää muodostavat ryhdille perustan ja kun yksi näistä on vika-asennossa, heijastuu se muihinkin.


Kehonhuoltoon pitäisi minun kiinnittää enemmän huomiota. Jo pelkästään venyttely on asia, joka tuntuu niin mahdottoman vastenmieliseltä ja vaikealta aloittaa. Ei sitä tule tehtyä edes urheilusuoritusten jälkeen. Ei, vaikka tiedän, että sen jälkeen olo on mitä parhain ja pienimmiltä kolotuksilta vältyttäisiin. Nytkin kun puolitoista tuntia keskittyi vain omaan kehoon, sen asentoihin ja pieniin huoltaviin/harjoittaviin liikkeisiin niin johan oli taas helppo olla ja hengitellä.


Nyt taas hetken aikaa kiinnitän huomiota omaan ryhtiini, seisoma-asentoon ja ennenkaikkea siihen, että missä se pää ja leuka kulloinkin on. Istun näyttöpäätteen äärellä hyvässä asennossa ja korjaan hartioiden asentoa tarvittaessa. Nostan rintaan painunutta leukaa aika ajoin ylös ja venytän niskaa pitkäksi samalla kun tarkistan lantion paikkaa.


Suosittelisinko tällaista workshoppia muillekin? Mikä ettei. On aina hyvä olla tietoinen omasta kehosta, sen toimintaan vaikuttavista tekijöistä ja siitä, miten voimme sitä huoltaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti