tiistai 27. marraskuuta 2018

Paheena kynttilät

Ehdin jo suunnitella blogitekstiä kynttilöistä ja siitä, kuinka pimeään aikaan niitä on kiva poltella sekä sisällä että ulkona. Sitten se tuli. Uutinen siitä, että kynttilöitä ei pitäisi sisätiloissa polttaa ollenkaan. Rakastamastani asiasta tuli kerralla pahe. Yle uutisoi, että kynttilän polttaminen sisätiloissa vastaa passiivista tupakointia ja vastasyntyneiden lasten perheissä ei kynttilän polttamista suositella ollenkaan.


Ymmärrän kyllä uutisen ja uutiseen haastatellun sisäilmatutkija Tuula Syrjäsen esiin tuoman seikan siitä, että savuttava kynttilä tuottaa epäterveellisiä nokihiukkasia sisäilmaan sekä muita ihmiselle myrkyllisiä yhdisteitä. Ymmärrän myös sen, että pienet lapset sekä keuhkosairauksista kärsivät ovat alttiimpia sairastumaan. Onhan se nyt selvää, että kaikki savuttava on lähtökohtaisesti terveydelle haitallista. Varsinkin hengitettynä.


Kesän jälkeen itselläni alkaa aina kynttiläkausi. Kausi kestää kevääseen ja tarkoittaa käytännössä sitä, että tuikkuja, pitkiä kynttilöitä sekä ns pöytäkynttilöitä poltellaan ja poltellaankin sitten ihan urakalla. Niitä palaa tuikkukupeissa ja vaikka minkälaisissa kynttilänjaloissa ympäri taloa. Samaan aikaan vielä takassa palaa tuli, joka myös, Iltalehden 23.11 päivätyn uutisen mukaan, yhdistettynä kynttilöihin ja huonoon ilmanvaihtoon, on kaikkea muuta kuin terveellistä.


Palamisajan minimoimisella sekä polttamalla kynttilöitä vain pari kertaa viikossa, voi vähentää näitä riskejä sairastua tai altistua vaarallisille hiukkasille. Lisäksi vielä kehoittavat välttämään ns kynttilätarjottimia. Juuri niitä, joita tykkään rakennella erikokoisista kynttilöistä. Mitä palamisajan minimointiin tulee niin ei onnistu. Se nyt vaan on sellainen juttu, että tuikut poltellaan loppuun asti ja joskus pitkätkin kynttilät puhalletaan sammuksiin vasta siinä vaiheessa kun alkaa liekki tavoitella kynttilänjalkaa.


Olen miettinyt tätä sitä kautta, että kahden aikuisen taloudessa olemme vastuussa lähinnä vain itsestämme ja jos pystyn valvomaan, etteivät polttamani kynttilät savuta, niin antaa palaa vaan. Ollaan huolissamme lähinnä paloturvallisuudesta ja unohdetaan hiukkaset. Kaikki se on lopulta hupaa terveydelle eikä kukaan täältä hengissä ole selvinnyt. En vaan saa sitä samaa iloa tuijottamalla ikkunan takaa terassilla palavaa kynttilää, joka toki on kaunis ja terveellisempi, mutta ei kuitenkaan sama asia.


Linkki Ylen uutiseen: https://yle.fi/uutiset/3-7693405

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti