keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Älä ole pimeä, käytä heijastinta!


Minä se en vaan jaksa olla hämmästelemättä joka vuosi samaa asiaa. Yöttömien öiden kesä on ohitse ja päivät lyhenevät lyhenemistään, kunnes tuntuu, että koko ajan on pimeää. Tällä pallonpuoliskolla koko ikäni asuneena ei tämä pimeys yllätä, mutta se, että ihmiset eivät halua näkyä pimeässä! Olen suorastaan aika ajoin raivoissani tämän asian edessä.


Liikenneturvan 1.10.2019 julkaiseman tilastokatsauksen mukaan kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista yli neljännes tapahtui pimeässä tai hämärässä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että mikäli joka kolmas heijastinta käyttämätön olisi sen heijastimen itseensä kiinnittänyt, ei heitä tarvitsisi tilastoida pimeällä onnettomuudessa kuolleiksi jalankulkijoiksi vuosien 2013 ja 2017 välisenä aikana. Sellaista faktaa.


Mikäli tilastot eivät kiinnosta niin kiinnostukaa nyt ihmiset edes itsestänne. Heijastin on hyvin pieni investointi siihen nähden, että ilman sitä maataan vuodepotilaana kokovartalokipsissä kuukausia tai pahimmassa tapauksessa kolme metriä multaa pään päällä, kun jäädään auton alle.


Jotain kertoo jo se, että liikenneturvan tilastokatsauksen mukaan liikenteessä menehtyneistä jalankulkijoista joka kolmas oli suojatiellä onnettomuuden tapahtuessa. Suojatien tulisi olla se turvallisin paikka ylittää tietä, mutta ei sekään pimeällä suojaa. Kyllä, myös päivänvalossa jää ihmisiä auton alle, mutta onko se syy olla näkymättä pimeällä?


Heijastin voi olla myös kaunis asuste.
Liikenneturva muistuttaa käyttämään CE-hyväksyttyjä heijastimia. Tällöin heijastinta voidaan pitää luotettavana ja siinä on riittävän paljon heijastavaa pintaa. Ihan kiinakaupasta en siis heijastinta lähtisi hankkimaan. Suomessa kaupoissa myytävät heijastimet ovat melkein poikkeuksetta tyyppihyväksyttyjä. Voitte siis unohtaa senkin tekosyyn, etteikö oikeanlaisia heijastimia löytyisi. 

Kaupat ovat pullollaan mitä erilaisimpia heijastimia. On pehmeitä, kovia, riippuvia, tarrallisia...Kriittisimmänkin muotipoliisin makuun löytyy varmasti heijastin jos toinenkin. Ja hei, joskus niitä saa jopa ilmaiseksi!


Teille, jotka naureskellen jaksatte kommentoida heijastimia käyttävien suuntaan heidän muistuttavan joulukuusta tai mainostaulua- hävetkää tai varmistukaa siitä, että teillä on voimassaoleva elintenluovutuskortti. Huolestukaa myös kunnostanne, sillä vaikuttaa siltä, että ette jaksa mukananne kantaa edes yhtä pientä heijastinta.

Nyt viimeistään heijastimet esiin ja reippaasti takin hihaan roikkumaan!

Lähde:

Liikenneturva tilastokatsaus :



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti